Den bedste måde til Konverter Disk GPT til MBR (eller MBR til GPT) uden data tab

9 minutes read
Gravatar Remo Software
Skrevet af
Opdateret den

Når du opretter en ny harddisk i Windows, bliver du bedt om at vælge mellem GPT (GUID Partition Table) og MBR (Master Boot Record). Det er forståeligt, hvis du er forvirret af det spørgsmål, da GPT og MBR ikke er almindelige vilkår, som vi hører hver dag. I denne artikel ved du, hvad de er, hvordan man kan identificere, hvilken partitionstabellen din harddisk bruger, og hvordan man konverterer disk GPT til MBR og omvendt.

Hvad gør Master Boot Record (MBR) og GUID Partition Table (GPT) Do?

Inden du begynder at bruge harddisken, skal du partitionere den. Og denne information om partition er gemt og styret af GPT og MBR. Oplysningerne består af, hvor partitionerne begynder, så OS vil vide, hvilken partition der kan startes, og hvilke segmenter tilhører hvilken partition.

Arkitektonisk begge er forskellige, men udfører samme funktion - giver detaljer om partitionerne i harddisken.

MBR (Master Boot Record)

MBR er den gamle version af partitionsskema og kræver BIOS-tilstand til opstart af Windows. Den er placeret i starten af diskdrevet og indeholder oplysningerne om logisk disk. Derudover indeholder MBR boot loader - en kode, der laster større boot loader fra forskellige partitioner på diskdrevet.

Ulempen ved denne partitionstabel er, at den kun understøtter fire primære partitioner, hver med 2TB i størrelse. Hvis du vil have flere partitioner, skal du indstille en partition som "udvidelig partition" og oprette flere underpartitioner. Dette vil ikke være nyttigt, hvis du har et stort lagringsdrev.

En anden ulempe er, MBR har kun ét sted, der indeholder oplysninger om partitioner og boot data på drevet. Hvis det bliver beskadiget, bliver hele diskdrevet ulæseligt. Hvis du ikke har en sikkerhedskopi af dataene, er det manuelt ikke muligt at gendanne filer efter korrupte mbr.

GPT (GUID Partition Table)

GPT er den nyeste version og kræver (en skal) UEFI-tilstand for at starte. I GPT kan du oprette ubegrænsede partitioner på harddisken, og hver partition kan have op til 256TB-størrelse. GPT lagrer mange kopier data som primære og sekundære partition tabeller i harddisken. Så det kan gendanne data, hvis primære tabeller er beskadiget. Det kan registrere fejl og forsøge at gendanne data fra den.

Nu, hvis du vil ændre partitionstabellen af forskellige grunde, skal du vide, hvilken computer din harddisk bruger.

Og hvordan finder du ud af det?

Brug disse metoder til at vide, hvilken partitionstabel din harddisk bruger

Der er to måder at kontrollere, hvilken partitionstabel din disk bruger - du kan bruge kommandoprompten, eller du kan bruge diskhåndteringsværktøj. Lad os se, hvordan du bruger disse to.

Metode # 1: Brug Kommandoprompt

Du kan bruge Diskpart Command til at kontrollere, hvilken partitionstabel din disk bruger. Du skal åbne kommandoprompt som administrator. Det gør du ved at trykke på Windows-knappen + X og vælge "Command Prompt (Admin)" eller du kan højreklikke på startknappen og køre Kommandoprompt som administrator.

Indtast derefter commando diskpart, tryk Enter, og skriv commando list disk.

Det viser dig en liste over de tilsluttede diske. Hvis disken er GPT, vil du se en stjerne (*) under "Gpt" kolonnen. Hvis det er en MBR, vil kolonnen Gpt være tom.

crop gpt mbr

Metode # 2: Brug af Diskhåndtering værktøj

Du kan tjekke, hvilken partitionstabellen din disk bruger med Disk Management Tool indeholdt i Windows. Du kan få adgang til det ved at højreklikke på Start-menuen eller ved at trykke på Windows knappen + X og vælge "Diskhåndtering." En anden måde er at trykke på Windows-knappen + R og skrive "diskmgmt.msc" i dialogboksen og tryk på Enter.

Vælg den disk, du vil bekræfte, i feltet Diskhåndtering. Højreklik derefter på det og vælg "Egenskaber". Vælg derefter "Volum". På højre side af "Partition Style" vil du enten se "GUID Partition Table (GPT)" eller "Master Boot Record (MBR) "Baseret på den disk, der bruges.

volume properties

Sådan konverteres GPT til MBR eller (MBR til GPT) i Windows 10

Hvis du vil konvertere disk GPT til MBR eller disk MBR til GPT, skal du først slette indholdet på disken. Så det er vigtigt, at dine data er sikkerhedskopieret, før du fortsætter med konverteringsprocessen. Ellers kan du ikke gendanne tabte data efter GPT til MBR konvertering.

Konverteringsprocessen vil rydde op alle diskens data og partitionstabeller, så ændrer du den til den nye form for partitionsstruktur og arrangerer den fra starten igen.

Denne proces kan tage lidt længere tid, men det er en garanteret måde at undslippe fra tab af data eller problemer med partitioner. Der findes tredjepartsværktøjer, som lover MBR til GPT-konvertering uden noget tab af data. Men Microsoft har ikke officielt støttet disse værktøjer, og du vil muligvis gerne sikkerhedskopiere dine data, før du løber ind i et problem med datatab.

Mulighed #1: Brug af kommandoprompt

Fra Kommandoprompt kan du bruge Diskpart Command. Diskpart Clean Command giver dig mulighed for at ændre diske og partitioner, der vises uændret og låst i Disk Management-værktøjet.

Kør Command Prompter som en "Administrator", og skriv nedenstående kommandoer i dialogboksen. Tryk på Enter efter hver kommando:

 • Diskpart
  • List disk

Dette viser dig listen over alle diske på din pc. Bemærk det disknummer, du vil konvertere.

Skriv nu under kommando og tryk Enter efter hver kommando:

 • Select disk < nummer >
  • Clean

Denne kommando sletter alle dataene i partitionen og disken. Så sørg for at vælge det rigtige disknummer.

Nu skal du skrive en af kommandoerne for at konvertere MBR til GPT eller GPT til MBR:

For at konvertere disk MBR til GPT, skriv:
• Convert gpt

Hvis du vil ændre GPT til MBR, skal du skrive:
• Convert mbr

Og du har med succes konverteret mellem partitionstabellerne.

Option #2: Brug af Diskhåndtering Værktøj

Først skal du åbne Disk Management og finde den disk, du vil konvertere. Højreklik på hver af partitionerne på disken og vælg "Slet volumen". Gentag denne procedure, indtil alle partitioner er blevet fjernet på disken.

crop delete volume

Når alle partitionerne er fjernet, højreklik på disken og vælg "Konverter til GPT Disk" eller "Konverter til MBR Disk." Du får kun denne mulighed, når alle partitioner er fjernet eller udslettet.

crop convert mbr

For at oprette nye partitioner skal du højreklikke på "Ikke tildelt" i Diskhåndtering og oprette en eller flere partitioner. Derefter kan du flytte dine sikkerhedskopierede data til disse nye partitioner.

Konvertere GPT til MBR i Windows 8, 7 eller Vista

Brug af Diskhåndtering Værktøj

 • Opstart dit pc
  • Klik Starte > Kontrollpanel > Administrative værktøjer, then
  • Klik på ComputerstyringOpbevaringDiskhåndtering

Følg derefter ovennævnte procedure.

Brug af kommandoprompt

Start derefter Windows, så Starte Kør cmd

Hvis din Windows er utilgængelig, kan du åbne Kommandoprompt ved at indsætte Windows Installation Disc.

 • Indsæt original Windows installationsdisk og Genstart din PC
  • Tryk på en vilkårlig tast for at starte
  • Naviger til “Systemgendannelsesindstillinger”og klik på Kommandoprompt

Skriv derefter de kommandoer, der er nævnt i Option #1.

Konklusion

GPT er mere moderne, og du vil måske bruge det, når du opretter en diskdrev. Men hvis du vil have kompatibilitet med den gamle version, der er et system med traditionelle BIOS, så skal du bruge MBR. Uanset om du installerer OS, ændrer partitioner eller ændrer partitionstabellen, skal du sørge for at sikkerhedskopiere dine data. Hvis ikke, kan kun en data opsving programmel hjælpe dig i gendanne partitioner, harddisk og tabte filer.

Gravatar Remo Software

About the Author: Remo Software