5 Redenen Waarom te Kiezen WAV Meer dan MP3 en WMA

11 minutes read
Geschreven door
Bijgewerkt aan

De meest gebruikte en populaire audiobestandsindelingen onder de luisteraars en muzikanten zijn .mp3, .wav en .wma. Een rigoureus streven om te voldoen aan de hedendaagse noodzaak van de muziekwereld heeft geleid tot vele bestandsformaten van geluid. Dit artikel legt uit waarom een WAV-bestand beter is dan MP3 en WMA.

Laten we, om te beginnen, proberen te begrijpen wat de fundamenten zijn van deze bestandsindelingen. De drie behoren tot de meest bekende bestandsformaten. Ze zijn op grote schaal door miljoenen mensen geadopteerd om muziek op te nemen en te beluisteren, online muziek te uploaden en je favoriete muziek te downloaden. Een normaal mens merkt misschien niet eens het verschil in muziek tijdens het afspelen van de bestanden. Maar in feite is er een enorm verschil.

Voordat we beginnen om te weten waarom WAV-bestandsindelingen beter zijn dan andere 2 audiobestandsindelingen, laten we de audioformaten begrijpen. De audiobestandsindelingen zijn hoofdzakelijk ingedeeld in twee categorieën, één is Lossy Audio-indelingen en de andere is Lossless Audio-indelingen.

Wat zijn Lossy en Lossless Audio Bestandsformaten?

Lossy-bestandsindelingen zijn de audioformaten die een deel van de gegevens tijdens de bestandsoverdracht verliezen, aangezien ze in gecomprimeerde vorm zullen zijn. Ze comprimeren echter niet terug naar hun oorspronkelijke bestandsgrootte en sommige audiogolven gaan verloren tijdens het proces.

Terwijl Lossless Audio File Formats ongecomprimeerd blijven, zelfs na de verzending en geen gegevens verliezen, hebben ze daarom wereldwijd de voorkeur als de beste bestandsformaten.

WAV-bestand is zo'n audiobestand waarbij de gegevenskwaliteit intact blijft en het een van de belangrijkste redenen wordt om voor MP3 of WMA te kiezen.

Laten we nu doornemen om te weten wat WAV-bestanden zijn en hun voordelen ten opzichte van andere formaten te begrijpen.

Wat is een WAV Bestand en Wanneer WAV Bestanden Gebruiken?

WAV staat voor Waveform Audio File Format. Deze bestanden zijn ongecomprimeerde en verliesvrije audiobestanden. WAV-audioformaat is het meest geschikte formaat voor tv, dvd, radio of elke andere muziekspeler om die compromisloze audiokwaliteit te krijgen.

Temidden van de transformerende technologie zijn er verschillende opnametechnieken die door muzikanten worden gebruikt. De meeste mensen nemen op met behulp van mixers en een kleine akoestische kamer die een studio wordt genoemd. Dus als je in je studio opneemt of gewoon naar muziek luistert voor een optreden, ga dan voor het WAV-formaat muziekbestand in plaats van lossy MP3 of WMA. Dit bestandsformaat heeft de voorkeur van de meeste technici tijdens studio-opnames en ook voor DJ's. Voor het geval je enkele belangrijke opnames verloren en wil ze terughalen, je kunt ze gemakkelijk herstellen.

Waarom is WAV het beste formaat voor muziek?

Zoals eerder uitgelegd, gebruikt WAV een geluidskwaliteit zonder verlies en daarom hebben WAV-bestanden een zeer hoge samplefrequentie en beetje diepte. Hierdoor kunnen ze alle frequenties opnemen die door het menselijk oor kunnen worden gehoord. De bovengrens van het WAV-bestand is maximaal 22 KHz, wat een paar mensen met getrainde oren kunnen detecteren. Dit kan natuurlijk zijn als veel mensen luisteren naar frequenties rond 22 KHz.

Dit bestandsformaat is standaard voor audio op pc's. Het slaat de gegevens op in een stuk zoals riffs en is gecodeerd met PCM of Pulscodemodulatie. De PCM-techniek bemonstert met regelmatige tussenpozen analoge geluidsgolven. Deze WAVE-bestanden zijn omvangrijk van aard en kleine fouten tijdens het opslaan, kopiëren of gebruiken van een slechte WAV-speler kunnen leiden tot verwijdering of verlies van het bestand. Als het dan gebeurt, kan het herstellen van het verwijderde WAV-bestand een taak voor u zijn. Om schade aan WAV-bestanden te voorkomen, moet u altijd voorzichtig zijn bij het behandelen ervan.

Het voordeel van het gebruik van WAV-bestanden is dat ze meer details bevatten en dat je er nauwkeuriger geluid mee kunt verkrijgen.

Wat is MP3 en Hoe Werkt het?

MP3 staat voor MPEG Audio Layer 3.

Dit bestandsformaat is beroemd en staat bekend als het MP3-bestandsformaat met de extensie .mp3. De MP3 is een van de meest gebruikte muziekbestandsformaten ter wereld via internet. Deze bestanden kunnen snel geladen vanwege hun kleine bestandsgrootte. Het is een van die bestandsindelingen die veel wordt gebruikt omdat het compatibel is op verschillende apparaten en platforms.

Voordelen van MP3 bestandsindelingen:

  • MP3-bestanden zijn klein van formaat. Ze kunnen eenvoudig worden gedeeld via internet en grote muziekbibliotheken die zijn opgeslagen op computers of muziekwolken.
  • De algehele geluidskwaliteit is gemiddeld en voldoet voor de meeste gemiddelde luisteraars. Als je een slechte koptelefoon of ingebouwde telefoonluidsprekers gebruikt, hoor je waarschijnlijk helemaal geen verschil.

Waarom zijn WAV Bestanden Beter dan MP3?

Er zijn enkele aspecten van een .mp3-bestand waardoor het achterloopt op WAV of WMA.

MP3 is een gecomprimeerd muziekbestandsformaat. MP3-bestandsindeling die het lossy-algoritme gebruikt dat de minder hoorbare muziekinhoud verwijdert om de grootte van het bestand te verkleinen. Dit type bestand bevat gecomprimeerde geluidsgegevens, wat een van de belangrijkste redenen is waarom het niet de beste is. Het geeft een geluid van gemiddelde kwaliteit met een verlies aan frequentie, waardoor de muziekkwaliteit in gevaar komt.

De basisreden achter het MP3-bestandsformaat is het afsnijden van de toegangsgegevens in termen van frequentie. De toegangsgegevens zouden een frequentie zijn die iets buiten het gehoorbereik van het menselijk oor ligt. Hiervoor worden de bestanden gecomprimeerd en neemt de geluidskwaliteit af. Een normaal mens kan tot 20 KHz waarnemen, maar de algemene limiet wordt verondersteld 18 KHz te zijn en dat geldt ook voor het MP3-bestandsformaat.

why is wav better than mp3

Waar wordt WMA voor Gebruikt?

WMA staat voor Windows Media Audio.

Dit bestandsformaat is eind jaren negentig ontwikkeld om enkele tekortkomingen van MP3 te verhelpen. Met zijn nieuwe techniek om de audiogegevens te comprimeren, won het in sommige kringen aan populariteit. WMA-bestandscompressie houdt zich bezig met een aantal standaard compressiemethoden. Hierdoor was de audiokwaliteit iets beter dan het gecomprimeerde bestandsformaat van MP3.

Maar dit bestandsformaat kreeg niet veel gebruikers de hand. Gedeeltelijk vanwege de beperking van apparaten, omdat veel apparaten geen WMA-bestanden konden afspelen. Gedeeltelijk ook vanwege het feit dat de compressiemethode in feite gaat om het opslaan van iets meer dan MP3. Het gebruikt dus minder opslagruimte dan mp3 omdat het een andere encoder gebruikt dan mp3.

Redenen om WAV te Verkiezen Boven MP3 of WMA | 5 Redenen:

Nu komen we op het punt waar ik u zal vertellen waarom u precies voor WAV zou moeten gaan in plaats van MP3- of WMA-bestandsindelingen. Als je iets met studio of opname te maken hebt, is het een prioriteit voor jou om het WAV-formaat te gebruiken. Om ongecomprimeerde verliesvrije geluidskwaliteit te krijgen. Hier zijn enkele redenen waarom u WAV verkiest boven MP3 en WMA:

·         Frequentierespons

Het WAV-bestand dat niet is gecomprimeerd, heeft een volledige frequentierespons van ongeveer 22 KHz, wat een beter bereik is voor mensen. Wat de MP3-bestanden betreft, zou de maximale frequentierespons ongeveer 18 kHz zijn, wat veel lager is dan de bovengrens voor WAV-bestanden. Wat de WMA-bestanden betreft, is er een zeer klein verschil in de frequentierespons van WMA- en MP3-bestanden. Dit verschil in frequentie kan veel geluiden onderdrukken en daarmee de geluidskwaliteit verminderen.

·         Naadloze lus

Het is niet mogelijk om de MP3 te gebruiken om een naadloze loop te maken, terwijl u met WAV een naadloze loop kunt maken en geluid kunt afspelen zonder pauze of geluidskloof. Ook is het geen goed idee om in dergelijke gevallen een WMA-bestand te gebruiken. Dus als je aan een nieuw muziekproject werkt en een geluidsbestand wilt maken met minimaal geluidsverlies, dan is de WAV de beste keuze.

·         Geluidsbeheersing

Bij het beheersen van het geluid heeft het geen zin om de MP3 met mid-side processing te gebruiken als je de zijgeluiden verbetert. Die geluiden worden afgehakt of gecomprimeerd in een MP3 en WMA, ze worden vervangen door digitale bits om de hiaten op te vullen. Dit zou nooit een goed geluid geven.

Maar als je naar dezelfde procedure kijkt met het WAV-bestand, zullen ze je verbluffende resultaten geven omdat ze verliesvrij zijn. Ze geven een uitstekend resultaat tijdens het masteren of gebruiken van een midi-processor.

·         Coderen

Er zijn een aantal voordelen van het WAV-bestand als we de toepassing ervan vergelijken met de WMA- en MP3-bestanden. Er is echter een eigenaardig verschil in codering tussen hen. Dit is de basis van alle verschillen in zekere zin tussen de drie formaten.

De MP3 bevat stukjes digitale ruis en gecomprimeerde geluidsbestanden. Het WMA-bestand bevat gecomprimeerde geluidsbestanden zoals MP3. Terwijl het WAV-bestand gegevens bevat die zijn gecodeerd met LPCM, ADPCM. Dit kan zelfs MP3-gecodeerde gegevens bevatten.

Dit is het bewijs van het hoogwaardige geluid dat wordt geleverd door het WAV-bestandsformaat.

·         Opslag

De kwestie van opslag is tegenwoordig niet zo'n groot probleem. Toch is het een van de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Ruimte of geheugen is een van de eerste redenen voor het ontstaan van MP3. Het is gemaakt met het inzicht om ruimte te besparen die vol zit met WAV-bestanden. Deze bestanden zijn groot en omvangrijk en kunnen een enorme ruimte in uw systeem in beslag nemen.

De evolutie van het WMA-bestandsformaat was om het nadeel van MP3 tegen te gaan en het voordeel van minder ruimte te behouden.

Wat betreft de WAV-bestanden, het zijn lange en zware geluidsbestanden. Ze bevatten bijna alle informatie in de vorm van geluid. Het wordt dus altijd aanbevolen dat professionals voor het WAV-bestandsformaat gaan. In de loop der jaren is het probleem met de ruimte geleidelijk afgenomen. En nu hebben we genoeg ruimte op onze apparaten. Dus het bewaren van een aantal goede audiobestanden als WAV is tegenwoordig geen probleem.

Conclusie:

Tot slot kunnen we besluiten met te zeggen dat het WAV-bestandsformaat voor jou de beste keuze is als je voor professionele muziek wilt gaan. Zelfs de cd's waar we naar luisteren, hebben de muziek in WAV-formaat. De MP3 en WMA hebben hun eigen populariteit en worden veel gebruikt vanwege hun kleine formaat. Maar voor degenen die graag naar muziek van hoge kwaliteit luisteren, is WAV wat we hebben. Nu weet u de reden om WAV te verkiezen boven WMA of MP3. Laat ons weten of dit artikel je heeft geholpen een betere keuze te maken.

About the Author: John Harris

With a decade of experience in data recovery, John Harris, Senior Editor at Remo Software, is your go-to specialist. His focus includes partition management, Windows solutions, and data troubleshooting, delivering insightful content that serves both users and search engines. John's expertise shines through in illuminating blog posts, untangling data loss intricacies across diverse storage platforms.…