GPT VS MBR: Welke schijf partitie is voor jou?

5 minutes read
Geschreven door
Bijgewerkt aan
Verbaasd tussen GPT en MBR partitionering stijlen?

Het is niet echt moeilijk om te kiezen tussen deze twee partities. Lees verder om te weten waarom.

Om het besturingssysteem te laden, heeft uw systeem een record nodig van alle beschikbare partities. In eerdere systemen werd het MBR-partitioneringsschema gebruikt om alle informatie met betrekking tot partities bij te houden. Voordat u de schijf partitioneert, moet u de nieuwe harde schijf initialiseren voor gegevensopslag en in de tussentijd wordt u gevraagd om te kiezen tussen MBR- en GPT-partitioneringsstijl.MBR en GPT partitionering

Nu terugkomend op de vraag; Wat is de vraag precies  ‽

"Is het welke stijl van partitionering tussen de twee de beste is en waarom?"

OF

"Welke partitioneringsstijl is het beste voor U en waarom?"

Nou, er is absoluut niets om over op te letten. Beide vragen zullen worden beantwoord.

Als we MBR en GPT tegen elkaar willen spelen, wint GPT zonder pardon. Dit is waarom;

  1. Zoals we allemaal weten, staat GPT voor GUID-partitietabel; wat we niet weten, is dat de term GUID staat voor "Globally Unique Identifier". Elke partitie heeft een willekeurige reeks die uniek is omdat deze verschilt van elke andere partitie.gpt vs mbr partition
  2. De GPT bewaart meerdere kopieën van de gegevens die nodig zijn voor opstarten en partitioneren. Als om welke reden dan ook de gegevens verloren gaan of beschadigd raken, kan deze gemakkelijk worden hersteld. Hier is hoe je kunt herstel verloren gegevens van GPT-partitie. Dat is niet het geval met de MBR-schijf. De gegevens worden op een bepaalde plaats opgeslagen en kunnen niet worden hersteld als er nieuwe gegevens worden overschreven.
  3. De GPT impliceert een methodologie genaamd "Cyclic Redundancy check" om te controleren of de gegevens veilig zijn. Als de gegevens beschadigd raken, neemt het maatregelen om de beschadigde gegevens van een andere locatie op de schijf te herstellen. Als we het over MBR hebben, is het niet zo'n manier om te controleren of de gegevens die erin zijn opgeslagen intact zijn of niet. Als de gegevens beschadigd raken, weet de gebruiker alleen of hij/zij problemen ondervindt tijdens het opstartproces.Wat is beter mbr of gpt
  4. Dit is een meesterzet! De meest prominente reden waarom de GPT de overhand heeft op MBR, is de beperking van de grootte. De partitietabel in de MBR is beperkt tot slechts 4 primaire partities, waarvan er één een uitgebreide partitie is. Terwijl de machtige GPT-partitietabel tot 128 primaire partities kan hebben. Het heeft de mogelijkheid om tot 2^64 blokken te ondersteunen. MBR is compatibel met schijven tot 2 TB en ondervindt problemen als de schijfruimte meer dan 2 TB is. Maar GPT kan schijfruimten aan die veel verder gaan dan 2 TB.MBR partition naar gpt omzetten.

Doorgaan naar de andere vraag……

  1. Opstarten vanaf een GPT-schijf is alleen mogelijk als de gebruiker een op UEFI gebaseerd systeem gebruikt dat draait op een 64-bits versie van het besturingssysteem. Bij MBR is dat niet het geval.
  2. De verouderde versies van Windows ondersteunen de MBR-partitioneringsstijl, terwijl de nieuwste versies, d.w.z. Windows 8,8.1, 10 enz. GPT ondersteunen.
  3. Andere besturingssystemen dan Windows geven de voorkeur aan GPT. Linux heeft een ingebouwde ondersteuningsfunctie voor GPT. De GPT-schema's worden ook gebruikt door Apple's Intel Macs.

Uiteindelijke conclusie: Na aan beide kanten te hebben nagedacht, is het veilig om te zeggen dat GPT meer lonend is in vergelijking met MBR. Het is niet alleen geavanceerder, maar ook veerkrachtiger en wordt vooral ondersteund door de nieuwste besturingssystemen. Maar alleen MBR heeft de mogelijkheid om Windows op te starten op een systeem met een traditioneel BIOS.Hoe gpt omzetten naar MBR

Let ook op...

Velen van jullie willen misschien de MBR-partitie naar GPT converteren. Mensen verliezen vaak belangrijke gegevens tijdens de conversie. Daarom is het raadzaam om vooraf een back-up van uw gegevens te maken. Als u toevallig bent vergeten een back-up te maken, kunt u dit als volgt doen herstel gegevens van uw partities.

About the Author: Remo Software