GPT VS MBR: Welke schijf partitie is voor jou?

Verbaasd tussen GPT en MBR partitionering stijlen?

Het is niet echt een moeilijke beslissing als het gaat om het kiezen tussen deze twee partities. Lees verder om te weten waarom.

Om het OS te laden, heeft uw systeem een overzicht nodig van alle beschikbare partities. In eerdere systemen werd het MBR-partitioneringsschema gebruikt om alle informatie met betrekking tot partities bij te houden. Voordat u de schijf partitioneert, moet u de nieuwe harde schijf initialiseren voor gegevensopslag en in de tussentijd wordt u gevraagd om te kiezen tussen MBR- en GPT-partitioneringsstijl.

Nu, terugkomend op de vraag; Wat is precies de vraag‽

Is het welke stijl van partitionering tussen de twee de beste is en waarom?

OF

Welke partitioneringsstijl is het beste voor U en waarom?

Nou, er is absoluut niets om over op te letten. Beide vragen zullen worden beantwoord.

Als we MBR en GPT tegen elkaar willen spelen, wint GPT zonder pardon. Dit is waarom;

  1. Zoals we allemaal weten, staat GPT voor GUID-partitietabel; wat we niet weten, is dat de term GUID “Globaal unieke identificatie” betekent. Elke partitie heeft een willekeurige reeks die uniek is omdat deze verschilt van een andere partitie.
  2. De GPT bewaart meerdere kopieën van de gegevens die nodig zijn voor opstarten en partitioneren. Als om welke reden dan ook de gegevens verloren gaan of beschadigd raken, kan deze gemakkelijk worden hersteld. Hier is hoe je kunt herstel verloren gegevens van GPT-partitie. Dat is niet het geval met de MBR-schijf. De gegevens worden op een bepaalde plaats opgeslagen en kunnen niet worden hersteld als er nieuwe gegevens worden overschreven.
  3. De GPT impliceert een methode genaamd “Cyclic Redundancy Check” om te controleren of zijn gegevens veilig zijn. Als de gegevens beschadigd raken, zijn er maatregelen nodig om de beschadigde gegevens op een andere locatie op de schijf te herstellen. Wanneer het over MBR gaat, is hun niet zo om te controleren of de daarin opgeslagen gegevens intact zijn of niet. Als de gegevens beschadigd raken, weet de gebruiker alleen of hij / zij problemen heeft tijdens het opstartproces.
  4. Nu, deze is een “Masterstroke“! De meest prominente reden waarom de GPT de overhand heeft boven MBR is de beperking van de grootte. De partitietabel in de MBR is beperkt tot slechts 4 primaire partities, waarvan er een een uitgebreide partitie is. Hoewel de machtige GPT-partitietabel tot 128 primaire partities kan hebben. Het heeft de mogelijkheid om maximaal 2 ^ 64 blokken te ondersteunen. MBR is compatibel met schijven tot 2 TB en ondervindt moeilijkheden als de schijfruimte meer dan 2 TB is. Maar GPT kan schijfruimte van meer dan 2 TB aan.

Doorgaan naar de andere vraag……

  1. Opstarten vanaf een GPT-schijf is alleen mogelijk als de gebruiker een UEFI-gebaseerd systeem gebruikt dat wordt uitgevoerd op een 64-bits versie van OS. Dat is niet het geval met MBR.
  2. De verouderde versies van Windows ondersteunen de MBR-partitioneringsstijl, terwijl de nieuwste versies, dat wil zeggen Windows 8, 8.1, 10 enz. GPT ondersteunen.
  3. Andere besturingssystemen dan Windows zijn voorstander van GPT. Linux heeft een ingebouwde ondersteuningsfunctie voor GPT. De GPT-schema’s worden ook gebruikt door Apple’s Intel Macs.

Uiteindelijke conclusie: Na overweegt te zijn aan beide kanten, is het veilig om te zeggen dat GPT meer lonend is in vergelijking met MBR. Het is niet alleen geavanceerder maar ook veerkrachtig en vooral ondersteund door de nieuwste besturingssystemen. Maar alleen MBR kan Windows opstarten op een systeem met een traditioneel BIOS.

Let ook op…

Velen van u willen MBR-partitie naar GPT converteren. Mensen verliezen vaak belangrijke gegevens tijdens de conversie. Daarom is het raadzaam om van tevoren een back-up van uw gegevens te maken. Als u toevallig een back-up hebt gemaakt, kunt u dit als volgt doen herstel gegevens van uw partities.

 

GPT VS MBR: Welke schijf partitie is voor jou? was last modified: december 5th, 2019 by Remo Software

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*