Mac

Hoe Inschakelen of Uitschakelen Systeemintegriteit Bescherming Mac?

7 minutes read
Geschreven door
Bijgewerkt aan

Overzicht: Dit artikel gaat over hoe inschakelen of uitschakelen systeemintegriteit bescherming Mac apparaten. Ontdek hoe u SIP beheert en waarvoor het wordt gebruikt. Duik in om meer te weten…

System Integrity Protection of SIP werd oorspronkelijk geïntroduceerd als onderdeel van macOS X El Capitan en was ontworpen om afscherming op rootniveau te bieden. SIP beschermt systeemprocessen, systeemlocaties en kernelextensies tegen schrijven, wijzigen of vervangen door apps en services van derden.

SIP is standaard ingeschakeld in elk nieuw Mac-besturingssysteem, van El Capitan tot macOS Monterey, Big Sur, Catalina, Mojave, High Sierra, enz. Maar als u wilt controleren of SIP op Mac is in- of uitgeschakeld, kunt u dit als volgt doen kan nakijken.

Enable system integrity protection on Mac

Hoe Weet ik of SIP is Ingeschakeld op Mijn Mac?

Voordat u System Integrity Protection (SIP) op Mac in- of uitschakelt, moet u mogelijk de status controleren of SIP al is in- of uitgeschakeld op uw Mac-apparaat.

  • Start Terminal op uw Mac en typ "csrutil-status".

Als SIP is ingeschakeld, krijgt u het antwoord als "Systeemintegriteitsbeveiligingsstatus: ingeschakeld". Als u deze status ziet, kunt u stoppen met lezen en kunt u aan de slag.

Als SIP echter is uitgeschakeld, krijgt u het antwoord als "Systeemintegriteitsbeschermingsstatus: uitgeschakeld", u moet het zeker inschakelen.

Als u zegt dat u SIP moet inschakelen, vraagt u zich misschien af hoe belangrijk systeemintegriteitsbescherming op Mac is. Om die vraag te beantwoorden, laten we meer over SIP bespreken.

Hoe belangrijk is systeemintegriteitsbescherming?

Zoals besproken is System Integrity Protection een beveiligingsfunctie van macOS die is ontworpen om het voor malware of ongewenste software moeilijk te maken om toegang te krijgen tot belangrijke systeembestanden en om ze te beschermen tegen ongewenste wijzigingen.

Hierdoor zouden veel ontwikkelaars en sommige gebruikers SIP uitschakelen om hun apps goed te laten werken. Maar ze zorgen er altijd voor dat elke app/software die ze installeren afkomstig is van een vertrouwde en betrouwbare bron.

Wanneer u Systeemintegriteitsbescherming op Mac inschakelt, beschermt het u tegen tools van derden om toegang te krijgen tot systeemlocaties, en heeft het ook gevolgen voor onafhankelijke ontwikkelaars-apps wanneer deze niet via de App Store worden gedistribueerd. Hoewel Apple goede bedoelingen heeft met beperkte toegang tot macOS via SIP, wordt het afgekeurd door de beperkingen die het oplegt aan het apparaat.

Enkele van de functies die SIP op Mac apparaten afdwingt wanneer het is ingeschakeld zijn:

·         Voorkomen van schrijven naar systeemlocaties:

Door deze handhaving hebben alleen de systeemprocessen die zijn gekoppeld aan het co-ontwerp van Apple de bevoegdheid om bestanden te schrijven of te wijzigen in de vermelde mappen:

/bin, /sbin, /usr, /systeem.

·         Runtime-beveiliging

Dit beschermt de Mac tegen wijzigingen, aangezien de kernel elke poging om een beveiligd proces te wijzigen weigert. Het fungeert als poortwachtertechnologie om ervoor te zorgen dat alleen vertrouwde software op een Mac wordt uitgevoerd.

·         Kernel-extensies

Kernelextensies zijn ontworpen met een ontwikkelaars-ID voor het ondertekenen van een kernelextensiecertificaat dat is geïnstalleerd in de directory /Library/Extensions.

Dit zijn enkele van de functies die Mac biedt wanneer u SIP inschakelt. Laten we nu bespreken hoe u SIP kunt inschakelen.

Hoe Inschakelen Systeemintegriteit Bescherming Mac?

Notitie: Om SIP in te schakelen, moet je je Mac opnieuw opstarten om de wijzigingen aan te brengen.

  • Allereerst moet u op het Apple-logo in de menubalk klikken.
  • Klik op Restart, houd de CMD + Rknop tegelijkertijd tijdens het opnieuw opstarten om in Recovery Mode.
  • Klik dan op de Utilities Menu en lanceer de Terminal.
  • Type "csrutil enable" en start uw Mac opnieuw op.

Dit zal je Mac opnieuw opstarten, laat hem deze keer normaal herstarten. Wanneer het opnieuw opstarten is voltooid, moet SIP worden ingeschakeld om het volgende te controleren:

Lancering Terminal > Type "csrutil-status" en wacht tot het systeem de status weergeeft. Als je krijgt “System Integrity Protection status: enabled”, dan heb je SIP succesvol ingeschakeld.

Er kan een geval zijn waarin u Systeemintegriteitsbescherming wilt uitschakelen om een hulpprogramma van derden op uw Mac-apparaat te installeren of te gebruiken, en u zich blijft afvragen of het veilig is om SIP uit of uit te schakelen, hier is het antwoord.

Is het veilig om SIP uit te schakelen?

Apple raadt aan om SIP altijd ingeschakeld te houden voor een betere bescherming, ook al heb je de mogelijkheid om SIP naar behoefte in of uit te schakelen. Onthoud dat het uitschakelen van SIP ernstige beveiligingsrisico's voor uw systeem kan veroorzaken.

Als je wilt uitschakelen systeemintegriteit bescherming Mac zorg ervoor dat u altijd controleert of de software van derden wordt geleverd met een betrouwbare bron voordat u deze installeert.

Denk er ook aan om een Time Machine Backup van uw apparaat voor het geval er iets mis blijkt te zijn, dit bespaart u ernstig gegevensverlies.

Als u bent vergeten een back-up te maken, kunt u gebruik maken van Remo herstel Mac software om gegevens effectief van uw apparaat te herstellen. Deze Mac-tool voor gegevensherstel kan uw verloren gegevens veilig herstellen in verschillende scenario's voor gegevensverlies. Zoals corruptie, per ongeluk verwijderen, lege prullenbak, geformatteerde schijven en nog veel meer.

Om SIP op Mac uit te schakelen, volgt u dezelfde procedure als hierboven, en in plaats van "csrutil enable" te typen, typt u "csrutil disable" nadat u de Terminal hebt gestart. Hiermee wordt SIP op Mac uitgeschakeld. U kunt kruiscontroles uitvoeren met behulp van de hierboven genoemde methode.

Conclusie:

De meest betrouwbare software en apps werken soepel, zelfs als SIP is uitgeschakeld. Het is altijd goed om aan de veilige kant te zitten en Systeemintegriteitsbescherming in te schakelen, tenzij het van het grootste belang is om het uit te schakelen. Laat een vraag of goede woorden achter, als we hebben geholpen bij het oplossen van uw antwoorden.

About the Author: Remo Software