[Opgelost] Hoe u gegevens van een niet-toegewezen harde schijf kunt repareren en herstellen

12 minutes read

Vraagt u zich af hoe u uw niet-toegewezen harde schijf kunt repareren? Maakt u zich zorgen over het verlies van uw gegevens van een harde schijf die wordt weergegeven als niet-toegewezen? Maak je geen zorgen, in dit artikel hebben we uitgelegd hoe je je niet-toegewezen harde schijf kunt repareren en er gegevens van kunt herstellen met behulp van betrouwbare gegevensherstelsoftware zoals Remo Recover.

Geschreven door
Bijgewerkt aan

Wanneer u op een Windows-computer "Deze pc" of "Deze computer" opent, ziet u doorgaans een lijst met partities en stations, waarmee u eenvoudig toegang krijgt tot uw bestanden die op elk van deze partities zijn opgeslagen, inclusief externe stations. Er zijn echter gevallen waarin een partitie of een externe schijf niet verschijnt in de bestandsverkenner onder 'Deze pc' of 'Deze computer'. In plaats daarvan wordt het mogelijk vermeld als een niet-toegewezen station in het hulpprogramma Schijfbeheer.

Wat betekent deze niet-toegewezen harde schijf en hoe kunt u dit probleem oplossen? En hoe zit het met de gegevens die vastzitten op de niet-toegewezen schijf: hoe kunt u deze herstellen? Deze vragen kunnen aanleiding geven tot enige bezorgdheid, maar maak je geen zorgen. Wij hebben de oplossingen die u nodig hebt om gegevens van een niet-toegewezen harde schijf aan te pakken en te herstellen. Lees verder voor meer informatie.

Wat betekent het wanneer een harde schijf niet is toegewezen?

Een niet-toegewezen schijf betekent dat een harde schijf die niet aan een stationsletter is toegewezen, of dat een harde schijf die niet tot een partitie behoort, een niet-toegewezen harde schijf wordt genoemd. Terwijl u het besturingssysteem op uw nieuwe computer installeert, moet u dus de niet-toegewezen harde schijf partitioneren, aangezien u een harde schijf niet kunt gebruiken zonder een stationsletter en bestandssysteem toe te wijzen.

Stappen om gegevens te herstellen van een niet-toegewezen harde schijf?

Het proberen om niet-toegewezen ruimte op een harde schijf te herstellen kan riskant zijn, omdat dit onbedoeld kan leiden tot gegevensverlies. Het repareren van een niet-toegewezen schijf omvat doorgaans het formatteren van de schijf, waardoor alle opgeslagen gegevens permanent worden gewist. Daarom is het erg belangrijk om prioriteit te geven aan gegevensherstel als eerste stap. U hebt een professionele tool voor gegevensherstel nodig, zoals Remo Recover, om gegevens van een niet-toegewezen harde schijf te herstellen.

Hier zijn de stappen om gegevens van een niet-toegewezen harde schijf te herstellen:

 • Download en installeer de Remo Recover hulpmiddel op uw computer. Eenmaal geïnstalleerd, start u het hulpprogramma om het herstelproces vanaf uw niet-toegewezen harde schijf te starten.
 • Nadat u de tool hebt gestart, selecteert u de niet-toegewezen harde schijf waarvan u gegevens wilt herstellen. Als u gegevens wilt herstellen van uw niet-toegewezen externe harde schijf, zorg er dan voor dat deze correct is aangesloten via een USB-kabel. Als u de schijf niet kunt vinden, kunt u handmatig zoeken door op te klikken "Can't find the drive?" keuze.
select-the-unallocated-hard-drive
 • Klik op de Scan knop om het scanproces te starten. Deze tool voert een Quick Scan, aen na voltooiing zal het automatisch een Deep Scan. De diepe scan onderzoekt uw schijf grondig sector voor sector om het maximale aantal bestanden te herstellen.
scan-the-unallocated-hard-drive-to-recover
 • Zodra het scanproces is voltooid, zal deze tool alle herstelde bestanden weergeven onder de map verloren en gevonden of de map verloren partitie. U kunt op elk bestand dubbelklikken om Preview en beoordeel gratis de staat van het bestand.
preview-the-recovered-files-for-free
 • Selecteer aan het einde de bestanden die u wilt herstellen en klik op de Recover knop. Selecteer nu een veilige locatie waar u de bestanden wilt opslaan en klik op de OK knop om het herstelproces te voltooien.
how-to-recover-data-from-unallocated-hard-drive

Hoe een niet-toegewezen harde schijf repareren?

Zodra u de gegevens van de niet-toegewezen harde schijf met succes hebt hersteld, kunt u nu beginnen met het reparatieproces. Hieronder hebben we vijf beproefde methoden gegeven om de niet-toegewezen harde schijf te repareren:

Methode 1: Scan uw niet-toegewezen schijf op malware

Voordat u in technische oplossingen duikt, is het een goed idee om de mogelijkheid uit te sluiten dat een virus of kwaadaardige scripts het probleem veroorzaken. Installeer en voer betrouwbare antivirussoftware uit om eventuele virussen of kwaadaardige scripts op te ruimen die uw harde schijf mogelijk hebben geïnfecteerd.

Methode 2: stuurprogramma's bijwerken of opnieuw installeren

Verouderde of beschadigde stuurprogramma's kunnen vaak leiden tot een niet-toegewezen harde schijf. Stuurprogramma's spelen een cruciale rol bij de communicatie tussen uw opslagapparaat en andere hardwarecomponenten. Volg deze stappen om stuurprogrammagerelateerde problemen op te lossen:

 • Klik met de rechtermuisknop op het menu Start en selecteer "Device Manager." 
open device manager
 • Vouw de "Disk drives" sectie, klik met de rechtermuisknop op uw schijfstation en kies "Properties." 
right click on the drive and select properties
 • Navigeer naar de "Driver" tabblad en klik "Update Driver." 
update the drive drier to fix unallocated drive issue
 • Selecteer "Search automatically for drivers." 
search automatically for drivers
 • Als er geen updates worden gevonden, gaat u verder met de volgende stap. Sluit het venster en verwijder vervolgens het apparaat.
 • Start uw computer opnieuw op om de automatische herinstallatie van de stuurprogramma's te activeren.


Opmerking: Als het probleem met de niet-toegewezen schijf zich voordoet op een verwisselbaar apparaat, kunt u het opslagapparaat eenvoudig loskoppelen en opnieuw aansluiten nadat u uw computer opnieuw hebt opgestart.

Methode 3: Voer de DiskPart-opdracht uit om de niet-toegewezen harde schijf te repareren

SchijfPart is een krachtig opdrachtregelprogramma dat meer flexibiliteit biedt bij het beheren van de schijven van uw computer. Hiermee kunt u een nieuwe partitie maken om de niet-toegewezen ruimte in beslag te nemen. Volg deze stappen om een nieuwe partitie te maken en deze te formatteren:

 • Open DiskPart, typ de onderstaande opdrachten in en druk na elke opdracht op de Enter-toets
 • list volume
run diskpart command to fix unallocated hard drive
 • select volume C (vervang C door de letter van uw niet-toegewezen harde schijf)
 • delete volume
 • list volume
 • select volume C 
 • delete volume 
 • delete volume override 

Open nu Schijfbeheer en klik met de rechtermuisknop op uw niet-toegewezen harde schijf. Maak een nieuwe partitie en wijs deze toe aan een nieuw bestandssysteem.

Lees ook: Hoe u gegevens van een beschadigde harde schijf kunt repareren en herstellen?

Method 4: Extend an Existing Partition to Fix Unallocated Hard Drive

Als slechts een deel van uw harde schijf niet is toegewezen, kunt u overwegen die ruimte toe te wijzen aan een bestaande partitie voor extra opslagruimte. Hier is hoe:

 • Klik met de rechtermuisknop op het menu Start en selecteer "Disk Management." 
 • Zoek de bestaande partitie, klik er met de rechtermuisknop op en kies "Extend Volume." 
extend the volume to fix unallocated hard drive
 • Volg de instructies op het scherm om de niet-toegewezen ruimte aan de bestaande partitie toe te wijzen.

Methode 5: Maak een nieuwe partitie van niet-toegewezen ruimte

Wanneer een aanzienlijk deel van uw harde schijf niet meer wordt toegewezen, is het praktisch om van die ruimte een nieuwe partitie te maken. Hierdoor kunt u het formatteren met een bestandssysteem en het gaan gebruiken voor gegevensopslag. U kunt als volgt een nieuwe partitie maken van niet-toegewezen ruimte:

 • Klik met de rechtermuisknop op het menu Start en selecteer "Disk Management." 
open disk management
 • Zoek de niet-toegewezen ruimte, klik er met de rechtermuisknop op en kies "New Simple Volume." 
new simple volume
 • Volg de instructies op het scherm om assign a drive letter en formatteer de partitie met de NTFS file system.
assign a new drive letter

Door deze methoden te volgen, kunt u problemen met niet-toegewezen harde schijven efficiënt oplossen, verloren opslagruimte herstellen en uw apparaat weer gebruiken zonder enig gegevensverlies of ongemak.

Lees ook: Hoe verwijderde bestanden van een externe harde schijf te herstellen?

Top 10 situaties waarin harde schijven niet meer worden toegewezen

ScenarioBeschrijving
💽 Nieuwe harde schijf installatieWanneer u een nieuwe harde schijf in uw computer installeert, wordt deze doorgaans niet toegewezen geleverd en moet deze vóór gebruik worden geïnitialiseerd en gepartitioneerd.
🧩 Hulpprogramma voor schijfbeheerNiet-toegewezen schijven kunnen verschijnen wanneer u het hulpprogramma Schijfbeheer in Windows of Schijfhulpprogramma op macOS opent als er geen partities op zijn ingesteld.
💾 Een schijf formatteren of opnieuw formatterenAls u een schijf formatteert of volledig opnieuw formatteert, kan deze niet meer worden toegewezen omdat alle bestaande partities en gegevens op de schijf worden gewist.
⚠️ Schijfstoring of corruptieWanneer een harde schijf defect raakt of beschadigd raakt, kan deze niet meer worden toegewezen, waardoor deze ontoegankelijk wordt totdat u deze repareert of initialiseert.
🔄 Een bestaande schijf opnieuw gebruikenWanneer u een bestaande schijf opnieuw gebruikt voor een nieuw gebruik, kunt u bestaande partities verwijderen en de schijf niet toegewezen laten totdat u nieuwe maakt.
🖼️ Een schijf klonen of een image makenWanneer u een schijf kloont of er een image van maakt, is de doelschijf mogelijk in eerste instantie niet toegewezen, waardoor u deze later moet toewijzen en formatteren.
🖥️ Een externe schijf aansluitenWanneer u een externe harde schijf op een computer aansluit, kan deze worden weergegeven als niet-toegewezen als deze niet is geconfigureerd met partities voor dat specifieke systeem.
🔄 Schijfmigratie of -vervangingTijdens de migratie of vervanging van een harde schijf kan de nieuwe schijf mogelijk niet meer worden toegewezen totdat u deze inricht met partities en er gegevens naartoe overbrengt.
🛠️ Herstel van gegevensverliesIn sommige scenario's voor gegevensherstel kan er sprake zijn van niet-toegewezen ruimte wanneer u probeert verloren of verwijderde partities en gegevens te herstellen.
🚫 Per ongeluk verwijderen van partitiesPer ongeluk partities verwijderen het gebruik van schijfbeheertools kan leiden tot niet-toegewezen ruimte op een schijf.

Conclusie

Met alle bovengenoemde methoden kunt u de niet-toegewezen harde schijf repareren en gegevens herstellen van de harde schijf waarop staat: niet-toegewezen. Laat ons uw mening weten over de bovengenoemde oplossingen om het probleem met de niet-toegewezen harde schijf op te lossen in het commentaargedeelte hieronder.

Veel Gestelde Vragen

Hoe repareer ik een niet-toegewezen externe harde schijf zonder gegevensverlies?

Om een niet-toegewezen externe harde schijf te repareren zonder gegevens te verliezen, gebruikt u gespecialiseerde software voor gegevensherstel, zoals Remo Recover.
Remo can help you recover data from the unallocated drive before attempting any fixes. After data recovery, you can follow the steps in the article to address the unallocated issue without data loss.

Waarom wordt mijn externe harde schijf plotseling niet-toegewezen weergegeven?

Er zijn verschillende redenen waarom een harde schijf plotseling als niet-toegewezen kan worden weergegeven, waaronder fouten in het bestandssysteem, verouderde stuurprogramma's, virussen of malware-infecties, corruptie van partitietabellen, het per ongeluk verwijderen van partities of schijfstoringen.

Een andere factor die een opslagschijf zoals een harde schijf of SSD kan beschadigen en een probleem met het niet-toegewezen schijfvolume kan veroorzaken, is een abrupte stroomstoring of stroomstoot. Meestal betekent een kritiek probleem dat uw schijf of volume beschadigd is, wat kan leiden tot permanent gegevensverlies.Another factor that might harm a storage drive like a hard drive or SSD and cause an unallocated drive volume problem is an abrupt power outage or surge.  Most frequently, a critical issue signifies that your drive or volume is damaged, which may result in permanent data loss.

Mijn Schijf1 is niet toegewezen. Hoe het op te lossen?

Schijf 1 en Schijf 0 vertegenwoordigen twee verschillende fysieke schijven, zoals een harde schijf van 1 TB en een SSD van 120 GB. De methoden voor het oplossen van de niet-toegewezen status blijven hetzelfde voor beide die al in dit artikel worden genoemd:

1) Update of installeer het stuurprogramma opnieuw
2) Voer de DiskPart-opdracht uit
3) Vouw bestaande partities uit
4) Maak een nieuwe partitie en formatteer

About the Author: Remo Software