Data Herstel Software

Data Herstel Software
Beste
Verkoper

Remo Recover Windows 6.0

Alle nieuwe krachtige software voor gegevensherstel

Herstel eenvoudig gegevens van elk opslagapparaat onder Scenario's voor ernstig gegevensverlies.

$99.97

$69.97

1 Month license

Koop Nu

Bestanden Repareren Software

Bestanden Repareren Software
Beste
Verkoper

MOV Reparatie Werktuig

Compleet Video Reparatie Werktuig Kit

Reparatie uw Unplayable video's (MOV en MP4) veilig

$79.97

$69.97

Koop Nu

Outlook Hulpmiddelen

Outlook Hulpmiddelen
Beste
Verkoper

Outlook Reservekopie en Migreren

Ultieme Outlook Reservekopie Werktuig

Veilige manier om Backup & e-mails en Contacten Move

$59.97

$49.97

Koop Nu

Remo ONE

Remo ONE

Ander Nutsbedrijven

Ander Remo Gereedschap
Beste
Verkoper

Duplicaat Foto's Verwijderaar

Geavanceerde Duplicaten Foto's Finder en Cleaner Werktuig

Zoek en verwijder dubbele foto's en verhoog schijfruimte in 3 - klikken!!

$29.97

$19.97

Koop Nu

Dutch

Verschil Tussen RAW en JPEG

Dit is misschien een controversiële mening, maar je kunt je JPEG-afbeeldingen echt bewerken als je dat zou willen, maar zou je dat moeten doen? Laten we eens kijken naar een snelle vergelijking tussen je gewone jpg-fotobestanden en een RAW-fotobestand.

Alle gegevens!

Dus een enkel jpg-bestand van een camera, en ik zal mijn Sony a7Rmk3 als voorbeeld gebruiken, is ongeveer 32 MB groot, terwijl hetzelfde bestand in onbewerkte indeling ongeveer 85 MB bedraagt. Dit komt omdat je onbewerkte formaat doorgaans veel meer informatie van de sensor van je camera bevat! Het is een niet-gecomprimeerd formaat (hoewel je gecomprimeerde RAW-indelingen kunt gebruiken, maar daar hebben we het vandaag niet over) die je al die mooie beeldinformatie geeft om achteraf te verwerken met iets als Lightroom of CaptureOne.

Het verschil in bestandsgrootte is groot, maar het voordeel is ook groot!

Begrijpen Vergelijking Tussen RAW en JPEG

Wanneer u een foto maakt en uw camera hebt ingesteld om u JPEG-bestanden van die foto’s te geven, belicht de camera de scène en maakt u vervolgens een JPEG-afbeelding van die scène, die beslist over uw contrast, helderheid, verscherping, ruis enz., terwijl wanneer je je camera instelt om de RAW-bestanden te leveren, je al die beslissingen achteraf zelf kunt nemen.

Als je naar een RAW-bestand kijkt naast een JPEG-bestand dat rechtstreeks uit een camera komt, zie je een levendiger beeld in je JPEG-bestand, dat komt omdat het in wezen een ‘eindbeeld’ is dat klaar is om voor iedereen rechtstreeks op je Facebook te worden geladen van je vrienden te zien! Het RAW-bestand is precies dat, onbewerkt en moet worden ontwikkeld zoals foto’s deden toen we film gebruikten!

De afbeelding hieronder is een schermopname van mijn Lightroom met dezelfde foto, naast elkaar in RAW en JPEG, mijn camera is ingesteld om RAW vast te leggen op SD-kaart één en JPEG (Fijn) op SD-kaart twee, ik zal later uitleggen waarom . Je kunt in de JPEG aan de linkerkant zien dat het hout van mijn gitaarhals en -kop veel helderder is dan op de foto die rechts in RAW is gemaakt.

Uw camera verwerkt de foto zoals ik hierboven heb beschreven, neemt die beslissingen voor u en maakt uw uiteindelijke JPEG-beeldbestand, de verwerking in de camera gooit in feite alle bestandsinformatie weg die het niet nodig heeft en uw foto wordt gecomprimeerd tot het uiteindelijke image (vaak een lossy-formaat genoemd) als die ‘extra’ gegevens eenmaal verdwenen zijn, kun je ze niet meer terugkrijgen! Dit is niet altijd een slechte zaak, er is geen vaste regel die zegt dat je RAW MOET SCHIETEN, maar er zijn een aantal hele goede redenen om het te overwegen en die keuze voor jezelf te maken.

Mijn favoriete reden om RAW te fotograferen is dat ik altijd de ‘originelen’ heb, zoals het bewaren van al je negatieven die je ouders in schoenendozen hebben bewaard (ik heb ze ook!) Een goed voorbeeld is dat mijn trouwfotograaf (die hier mijn leeftijd laat zien) ) gebruikte een van de eerste digitale slr-camera’s, de machtige 2.6mp Nikon D1, die een 12-bits RAW-beeld vastlegde!

Hij was zo vriendelijk me een handvol van die originele RAW-bestanden te geven en ik kan er vandaag een openen in Lightroom en het verwerken zoals ik wil, want ik heb dat originele RAW-bestand! Ik kan de afbeelding aanpassen en vervolgens exporteren naar een JPEG-bestand.

Hoewel ik niet zeker weet of mijn vrouw zou willen dat ik mijn trouwfoto’s deel, kan ik dit voorbeeld wel delen! Terug in de tijd van 1 augustus 2009 fotografeerde ik Linkin Park op het podium tijdens het allereerste Sonisphere-concert in Knebworth in het Verenigd Koninkrijk, het was het einde van het derde nummer en Chester Bennington stond in bijna duisternis naar het publiek te kijken.

Als ik nu terugkijk en bedenk dat dat een emotionele zwart-witfoto zou zijn met een beetje ruis en een uitsnede, en het feit dat ik in RAW fotografeerde, stelde me in staat om aan het originele bestand te werken en die verandering heel gemakkelijk aan te brengen. Het originele bestand was destijds van mijn Canon 5DMk2, het bestand is slechts 22,7 MB – hoe veranderen tijden!

Linkin Park’s Chester Bennington in het donker, ik heb een JPEG van het originele RAW-bestand geëxporteerd om het ongeveer weer te geven zoals het was voordat het werd bewerkt

En de opnieuw bewerkte afbeelding, nogmaals, ik kan hem keer op keer bewerken zonder kwaliteitsverlies in het originele bestand, allemaal omdat ik Raw Shoot!

Chester Bennington van Linkin Park, Sonisphere 2009 © Simon Pollock

Zoals ik al zei, ik leg zowel RAW als JPEG tegelijkertijd vast, er kunnen momenten zijn dat je gewoon meteen een afbeelding wilt leveren en je bent blij dat de camera die bewerkingsbeslissingen voor je neemt, ik kan je een voorbeeld geven hiervan van een shoot die ik gisteravond had! Ik fotografeerde de laatste wedstrijd van een voetbalclub, er werd verwacht dat ze zouden winnen en dat deden ze ook. Ik legde die feestelijke momenten vast en de teammanager had meteen om een ​​paar afbeeldingen gevraagd die ze konden uploaden naar de sociale media van hun team. In dit geval is het een geweldige optie om een ​​JPEG rechtstreeks via mijn telefoon naar de hare te kunnen WIFI! Hoewel het waar is dat ik Lightroom Mobile op mijn telefoon had kunnen gebruiken, moest ik nog steeds feesten, groepsfoto’s, clubruimtes, trofee-presentaties enz. fotograferen, dus het ging allemaal om snelheid en gebruiksgemak – JPEG-bestanden zijn hier perfect voor!

Sindsdien heb ik alle RAW-afbeeldingen in Lightroom geladen en heb ik mijn definitieve beslissingen genomen over welke van de 550 foto’s ik moet leveren. JPEG in een handig formaat en stuur ze naar de klant, maar omdat ik het evenement in RAW heb gefotografeerd, heb ik nog steeds alle originele bestanden om naar terug te keren als ik in de toekomst verdere bewerkingen moet maken.

Maar, wat is het verschil tussen RAW en JPEG?

En hoewel dit een zeer geldige vraag is, is er niet één juist antwoord! Er zijn goede en foute antwoorden op basis van verschillende opnamescenario’s. Een goed voorbeeld zou een trouwfotograaf kunnen zijn die zijn klanten een pakket kan aanbieden met keuzes uit zowel zwart-wit als kleurenafdrukken, als je ‘ingebakken’ hebt of de camera laat kiezen hoe die afbeeldingen eruit komen door jpeg te selecteren in uw camera, dan bent u zeer beperkt in wat u met die beelden kunt doen nadat de belichting is vastgelegd en het bestand op uw geheugenkaart is geschreven.

Je kunt ze achteraf opnieuw bewerken, zelfs als ze jpeg zijn, maar in dit geval zou een veel betere beslissing zijn om RAW-bestanden vast te leggen. Met het RAW-bestand kun je zowel een zwart-wit- als een kleurenfoto uit hetzelfde bestand bewerken, keer op keer exporteren zonder kwaliteitsverlies, je hebt ook veel extra details op dat RAW-bestand, dit geeft u veel meer mogelijkheden om de details van hooglichten of schaduwen te herstellen, uw witbalans, helderheid, contrast enz. aan te passen.

Dat wil niet zeggen dat alles verloren is als je JPEG in je camera hebt geselecteerd, je kunt deze dingen aanpassen, alleen lang niet zo flexibel als je zou kunnen als je RAW had gekozen.

Voordelen van JPEG-afbeeldingen – JPEG is soms prima.

Er zijn een paar scenario’s waarin JPEG prima is en in sommige gevallen zelfs beter! Ik heb een goede vriend die een sportfotograaf is, hij is een van degenen die je ineengedoken aan de zijkant van een groot sportevenement zult zien zitten met de enorme lens en de laptop bedekt door een grappig tentje! Hij legt het stuk zo dicht mogelijk bij realtime vast en uploadt of ‘archiveert’ die afbeeldingen meteen.

Grotere, modernere sportfaciliteiten zorgen misschien voor meer bandbreedte en nieuwere camera’s kunnen in een mum van tijd een zeer groot RAW-bestand leveren, maar soms zijn de editors of mensen die aan uw afbeeldingen werken om ze online te krijgen meer dan tevreden met een kleiner JPEG-bestand. Je hebt misschien minder opslagruimte, de geheugenkaart van je camera of de harde schijf van je computer (vergeet niet een back-up te maken!) zijn allemaal dingen die je mogelijk moet upgraden als je RAW-bestanden gaat opnemen, ze kunnen VEEL in beslag nemen ruimte.

Voordelen van RAW-bestanden – Een voorbeeld van de flexibiliteit van een RAW-bestand!

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van wat je kunt doen met een RAW-bestand als het allemaal een beetje donker is! Ik werd vorige week gevraagd om de mannenfinale te fotograferen voor mijn plaatselijke voetbalclub, de wedstrijd begon om 20:30 uur en op dat moment, hier in Australië, waar ik woon, was het donker! Ze hebben lichten op het veld waar de wedstrijd werd gespeeld, maar ze zijn niet zo goed!

Als je naar mijn instellingen in de onderstaande afbeeldingen kijkt, zie je dat ik al op ISO 3200 zat en wat ik beschouw als ‘minimale sluitertijd’ voor de brandpuntsafstand waar ik me op bevond! 1/320e bij f/5.6 met een 340 mm-lens (ik gebruikte de mooie nieuwe Tamron 150-500 mm op een Sony a7RMk3).

In de eerste screenshot die mijn Lightroom-catalogus toont, kun je het originele RAW-bestand zien zoals het is gemaakt, en in de tweede screenshot hieronder heb ik eenvoudig op de knop ‘Auto’ geklikt in de Lightroom-ontwikkelmodule, dit is niet wat ik normaal zou doen! Normaal zou ik met de hand tweaken en bewerken, maar voor deze oefening dacht ik dat ik zou laten zien wat er mogelijk is met een zeer beperkte bewerkingservaring!

Een onbewerkte RAW-afbeelding in Lightroom Classic

Je kunt ook in de filmstrip langs de basis van mijn Lightroom-applicatie de reeks donkerdere afbeeldingen en het handvol reeds bewerkte lichtere afbeeldingen zien. De mogelijkheid om de belichting met ongeveer twee tot drie stops te vergroten, was in dit geval een complete reddingsboei!

Een bewerkte afbeelding in Lightroom Classic

Notitie: Voor het geval u ooit uw Photoshop-bestand kwijtraakt tijdens het bewerken in Lightroom of Adobe Photoshop, als u die heeft corrupte of beschadigde PSD-bestanden dat is aan restauratie toe, Remo reparatie PSD is hier voor jou.

In het kort!

Als je mijn artikel hierboven doorleest, zou je gelijk hebben als je dacht dat ik meer geneigd was om mijn bestanden in RAW-formaat te fotograferen en op te slaan, dat ben ik en doe dat al vele jaren. Zoals ik hierboven al zei, was ik jarenlang een livemuziekfotograaf en RAW heeft me bij vele gelegenheden gered!

RAW-bestanden zijn geweldig voor de ultieme bestandsflexibiliteit wanneer u uw foto’s gaat bewerken (of digitaal ontwikkelen), terwijl JPEG-bestanden geweldig zijn voor gebruiksgemak, snelle levering en vrijwel het favoriete fotobestand zijn voor de meeste websites en sociale platformen. Nu je wat meer informatie hebt over hoe elk bestandsformaat kan worden gebruikt, zal het veel gemakkelijker voor je zijn om te beslissen welke je kiest. Ga erop uit en maak geweldige foto’s!

Standaard afbeelding
John Harris

Senior Editor, Content Analyst and a fan of exceptional customer service. John develops and publishes instructional and informational content regarding partition management, Windows hot-fixes, data management and computer troubleshooting.

As a tenured data recovery specialist, John shares exceptional insights and blog posts about data loss and data recovery across any storage device. With 8+ years’ experience in writing for Data Recovery for both Mac OS and Windows OS computers, he is an avid learner who always wants to polish and simplify the data recovery process. John passes his free time playing Chess and reading Science Fiction novels.

Artikelen: 94

Geef een reactie