Hoe Gebruik Lightroom 6 met Nieuwe Cameramodellen

2 minuten lezen
Written by
 
Updated on
oktober 31, 2023

Alle applicaties hebben een bepaalde levensduur, evenals Lightroom 6. Adobe is gestopt met het updaten van Lightroom 6 sinds december 2017. De app blijft goed werken met afbeeldingen die zijn vastgelegd op oudere camera's en apparaten. Als u echter een nieuwe camera gebruikt die na december 2017 is uitgebracht, werkt Lightroom niet met deze afbeeldingen.Hoe gebruik ik lightroom?

Blijf Lightroom 6 gebruiken met nieuwe camera's

Ja, u leest het goed. Ook al is Adobe gestopt met het updaten van Lightroom 6, het is mogelijk om Lightroom te gebruiken met je nieuwe RAW-afbeeldingen door ze naar DNG te converteren.Lightroom 6 camera Raw.

Waarom converteren naar DNG?

RAW-beelden zijn onbewerkte beelden die door camera's worden geproduceerd. Elke camera heeft zijn eigen manier om deze beelden op te slaan en krijgt ook verschillende namen zoals CR2, NEF enz. Aangezien ze specifiek zijn voor de camera, kunnen deze beelden niet gelezen worden door andere software.Raw converteren naar DNG

Het idee van DNG is om een universeel RAW-formaat te hebben, dat kan worden gebruikt door andere software die DNG-bestanden begrijpt. Het is een generiek en compatibel RAW-formaat.

Als uw bestanden zijn geconverteerd naar DNG, kunnen deze worden geopend met andere toepassingen, waaronder Lightroom 6. En u kunt een gratis tool genaamd Adobe DNG converter gebruiken om de conversie uit te voeren.

Converteer RAW naar DNG met Adobe DNG Converter

Download en installeer als eerste stap Adobe DNG-converter op uw systeem. Het is beschikbaar voor zowel Mac- als Windows-gebruikers.

Start vervolgens de tool en volg de onderstaande stappen in het dialoogvenster dat verschijnt.

 1. Selecteer de photos je wilt converteren
 2. Kies in de volgende stap een destination folder om de geconverteerde bestanden op te slaan
 3. Een optionele stap – Stel een schema in om de binnenkomende afbeeldingsbestanden te hernoemen
 • Compatibiliteit – Instellen op Camera Raw 7.1 en hoger
 • JPEG-voorbeeld – Stel JPEG-voorbeeld in op medium, omdat dit helpt om conversietijd te besparen en ook de bestandsgrootte te verkleinen
 • Sluit snellaadgegevens in – Schakel deze optie in om afbeeldingen snel te laten laden in de module Ontwikkelen
 • Compressie – Schakel de lossy-compressieoptie uit
 • Sluit het originele RAW-bestand in – Schakel deze optie uit. Hierdoor kan het originele RAW-bestand op een later tijdstip uit de geconverteerde afbeelding worden gehaald. Inschakelen zal de bestandsgrootte drastisch vergroten. U kunt in plaats daarvan al uw originele RAW-afbeeldingen als back-up op een andere locatie hebben.
 1. Klik op zodra de voorkeuren zijn ingesteld Convert om uw originele RAW-bestand naar DNG-indeling te converteren

Nadat de conversie is voltooid, heeft u DNG-afbeeldingen met dezelfde kwaliteit als uw originele bestanden. Deze bestanden kunnen vervolgens worden geïmporteerd in Lightroom 6 voor verder gebruik.

Andere kenmerken van DNG-bestanden
Afgezien van het feit dat DNG-bestanden compatibel zijn met andere software, zijn hier enkele dingen die u misschien wilt weten over het formaat.

 • DNG-bestanden nemen ongeveer 15-50% minder opslagruimte in beslag in vergelijking met andere RAW-tegenhangers
 • Alle originele bestandsinformatie blijft behouden, inclusief standaard metadata, datum, instellingen, tijd en de gebruikte camera.
 • Het is open source, gratis beschikbaar voor andere software om te ondersteunen

Ondanks de voordelen die DNG-bestanden bieden, zijn ze niet vrij van situaties met gegevensverlies. Deze bestanden kunnen soms ook worden verwijderd of verloren gaan. Maar je kunt snel PNG bestanden terughalen in enkele minuten met behulp van Remo Recover tool. DNG-bestanden zijn een van de beste RAW-indelingen die Adobe heeft ontworpen. Als je Lightroom 6 nog steeds gebruikt, download dan de nieuwste versie of volg de bovenstaande stappen om DNG-bestanden te openen die zijn gemaakt op de nieuwste cameramodellen.

Scroll naar boven