Defragmenteren en Optimaliseren Windows 10 Harde Schijf

5 minutes read
Geschreven door
Bijgewerkt aan

Soms raken bestanden op de harde schijf van Windows 10 gefragmenteerd en voor uw computer is het tijdrovend om de meerdere plaatsen op uw schijf te controleren. Als gevolg hiervan zal het prestatieniveau van de computer afnemen. Om het Windows 10-systeem effici├źnter te laten werken, moet u de schijf die op uw computer is aangesloten optimaliseren door deze te defragmenteren.Hoe harde schijf defragmenteren Windows 10 ?

Net als andere besturingssystemen kiest Windows 10 automatisch de optimalisatie die geschikt is voor uw schijf. Het hulpprogramma Optimize Drives wordt standaard automatisch uitgevoerd volgens een wekelijks schema op de tijd die is ingesteld voor automatisch onderhoud. Maar u kunt schijven op uw pc ook handmatig optimaliseren!Schijven defragmenteren en optimaliseren

Hoe defragmenteren en optimaliseren windows 10 harde schijf?

Wanneer u dit hulpprogramma uitvoert om de harde schijf te defragmenteren, worden de verspreide bestanden opnieuw gerangschikt en nemen ze de ruimte in beslag op de opslaglocatie. Dit geordende beheer van bestanden op de harde schijf kost veel minder tijd om de bestanden te lezen en te schrijven. Als gevolg hiervan zal het prestatieniveau van Windows 10 pc worden verhoogd met de hogere snelheid van gegevensoverdracht.

Na gebruik van deze tool zult u een verbetering merken in de opstarttijd van bestanden en toepassingen die beschikbaar zijn op de harde schijf.

Hoe vaak is defragmentatie vereist voor uw computer?

Eigenlijk is er geen specifieke set regels of aantal om een harde schijf te defragmenteren, maar het zou goed zijn als je de schijf defragmenteert wanneer het fragmentatieniveau tussen 5-7% ligt. U moet ook defragmenteren wanneer u traagheid in het besturingssysteem constateert.

Hoe odefragmenteren en optimaliseren windows 10 harde schijf?

Een van de gemakkelijkste manieren om toegang te krijgen tot Optimize Drives Utility is door Defrag in het zoekvak te typen en de optie Defragmenteren en Drives optimaliseren te kiezen.

De volgende methode om Optimize Drives Utility te openen is via het Configuratiescherm.

  • Open het Configuratiescherm op uw computer
  • Ga naar de optie Systeem en beveiliging
  • Klik in het venster Systeem en beveiliging op Defragmenteren en optimaliseer de optie Drives onder Systeembeheer
  • Selecteer het station dat u wilt defragmenteren en klik op de optimalisatieknop om het proces te starten
  • Haast je niet! Laat Windows 10 het proces voltooien

Analyse van de schijfstations van Windows 10

In de Optimize Drives-vensters vindt u nog een optie samen met Optimize genaamd Analyseren. Dit is een alternatief voor Optimize, waarmee de harde schijf kan worden geanalyseerd.

Door op deze knop te klikken, analyseert het hulpprogramma Schijven optimaliseren de geselecteerde schijf en kunt u het percentage fragmentatie op die schijf zien.

Afhankelijk van deze informatie kunt u eenvoudig beslissen of u de harde schijf wilt defragmenteren.

Het proces plannen - Schijfdefragmentatie

Het proces van Schijfdefragmentatie is standaard ingesteld op eenmaal per week. U kunt het proces echter zowel dagelijks als maandelijks plannen met behulp van Optimize Drives. Om dit te doen, klikt u eerst op de optie Instellingen wijzigen in het gedeelte Planningsoptimalisatie. In het volgende venster krijgt u de mogelijkheid om te schakelen tussen maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse opties. Controleer ook of de optie Uitvoeren op schema is ingeschakeld. Als u eenmaal op de knop Kiezen klikt, betekent dit dat u een schijf hebt geselecteerd die u in het defragmentatieschema wilt opnemen.

Een belangrijke opmerking over Solid State Drives (SSD's)!

Omdat SSD's een andere bestandsindeling hebben, een goede lees- en schrijfsnelheid hebben en niet vertragen zoals traditionele harde schijven, hoeven ze niet te worden gefragmenteerd. Door defragmentatie kunnen ze hun levensduur verkorten. Zelfs u kunt een SSD-schijf opnemen voor het optimalisatieschema.

Als Systeemherstel echter is ingeschakeld op Windows 10, wordt de SSD-schijf automatisch gedefragmenteerd wanneer dit nodig is. U kunt de Windows 10 gebruiken om met deze instelling om te gaan, omdat deze beter weet wat goed is voor uw computer.

Net als defragmentatie en optimalisatie, is er nog een aspect genaamd Formatteren dat rekening houdt met het versnellen van uw computer en de snelheid van externe opslagapparaten. Nou, formatteren is een goed idee. Maar soms kunt u uw kostbare gegevens kwijtraken als u geen back-up hebt gemaakt voordat u formatteert. Het is dus een verstandig idee om back-ups te maken!

U kunt ook leren hoe u gegevens terugkrijgt van een geformatteerde externe harde schijf met de hulp van Remo Hard Drive Recovery Software en klaart de klus in een paar eenvoudige stappen.

About the Author: Remo Software